ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ТЕОРЕТИКО – ПРОЦЕСУАЛЬНОГО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ОБҐРУНТОВАНОСТІ» ТА «ВМОТИВОВАНОСТІ» СУДОВОГО РІШЕННЯ

Автор(и)

  • Катерина Олексіївна Мудрицька

DOI:

https://doi.org/10.32782/chasopyskiivp/2022-2-4

Ключові слова:

рішення, суд, обґрунтованість, вмотивованість, юридичний факт

Анотація

У процесуальному правовідношенні рішення суду відноситься до юридичного факту, яким завершується судове провадження в суді першої інстанції, при цьому зумовлює право на оскарження і відповідно, можливість подальшого розвитку процесуальних правовідносин в судах апеляційної та касаційної інстанціях. Рішення суду, яке набрало законної сили, є підставою для подальшого провадження. Водночас рішення суду є найважливішим актом матеріального права, тобто актом здійснення судової влади. Проте, аналізуючи судову практику господарських судів виявлено ряд процесуальних проблем пов’язаних з виконанням суддями імперативних вимог визначених у статті 236 ГПК України щодо рішення, яке приймає суд за результатами розгляду справи. Перш за все рішення має ґрунтуватися на засаді верховенства права та законності, по-друге бути обґрунтованим. Стосовно верховенства права та законності, не виникає питань щодо їх змісту. Однак, деякими суддями неоднозначно розуміється, яке саме рішення вважається обґрунтованим, так-як деякі обґрунтованість ототожнюють з вмотивованістю. На сьогоднішній день, обґрунтованим рішенням, вважається таке рішення суду, коли воно приймається на підставі досліджених судом всіх обставин справи, які повністю та всебічно з’ясовуються на підставі поданих суду доказів. Разом з цим, вмотивоване рішення – це рішення суду, в якому належним чином зазначаються підстави, на яких воно ґрунтується. Відсутність мотивувальної частини судового рішення призводить до неналежного судового рішення і, як результат, до порушення прав, свобод та законних інтересів сторін у справі, права та інтереси якої можуть бути порушені рішенням суду. Таким чином, мотивація судових рішень є механізмом прийняття обґрунтованих рішень, а також реалізації принципу гласності, доступу до правосуддя, який сприяє справедливості судових рішень і є частиною права на захист. В свою чергу мотивувальна частина рішення є суттєвою для майбутнього формування юридичної сили рішення на тій підставі, що резолютивна частина відображає обставини, встановлені судом, на підставі яких суд розглядає існування правових відносин між сторонами. Таким чином, від повноти обґрунтованості винесеного судового рішення, ясності і правильності викладу його резолютивної частини, в результаті, залежить ефективний захист прав і законних інтересів учасників спору та можливість реального виконання винесеного судового рішення.

Посилання

Господарський процесуальний кодекс України із змінами та доповненнями, прийнятий Верховною Радою України 06 листопада 1991 року // Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798.

Висновки № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів щодо якості судових рішень // Офіц. сайт. Судової влади України. URL: https://court.gov.ua/userfiles/visn_11_2008.pdf.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Салов проти України» від 6 вересня 2005 року // Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/980_428.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Hirvisaari v. Finland» від 27 вересня 2001 року // Офіц. сайт Європейського суду з прав людини. URL: https://hudoc.echr.coe.int/fre#{%22itemid%22:[%22001-59682%22]}.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ruiz Torija v. Spain» від 9 грудня 1994 року // Офіц. сайт Європейського суду з прав людини. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-57909%22]}.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Серявін та інші проти України» від 10 лютого 2010 року //Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_672.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Богатова проти України» від 21 лютого 2011 року // Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_670.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21 липня 2011 року // Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_434.

Про судове рішення у цивільній справі: постанова Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 14// Офіц. сайт Верховної ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0014700-09.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-20