ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПРИКАРПАТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.1.9

Ключові слова:

екологічні проблеми, регіон Прикарпаття, сталий економічний розвиток, збереження навколишнього середовища, захист довкілля, раціональне природокористування

Анотація

У статті досліджено основні еколого-економічні аспекти розвитку Прикарпатського регіону, визначено основні екологічні проблеми Львівщини та Івано-Франківщини та запропоновано можливі шляхи їх подолання. Наведено основні показники еколого-економічного розвитку областей Прикарпаття у Екологічному рейтингу регіонів України за 2022 рік. Зазначено, що Чернівецька область займає лідируючі позиції в екологічному рейтингу регіонів України протягом 2021–2022 років. Обґрунтовано, що оскільки екологічна ситуація в Україні в цілому, і в Прикарпатському регіоні зокрема, є особливо складною, забруднення навколишнього середовища, повітря, водоймищ і грантів наносить непоправну шкоду здоров’ю людей. Доведено, що взаємозв’язок між економікою та екологією стає все більш очевидним і вимагає комплексного підходу до розв’язання цієї проблеми. Обґрунтовано завдання, які потребують негайного вирішення для подолання наявних екологічних проблем в регіоні. Акцентовано увагу на доцільності використання відновлювальнних джерел енергії як важливого елемента еколого-економічного розвитку, що дозволить зменшити залежність від імпортованої нафти та газу, зменшити викиди парникових газів та забезпечити стійкий розвиток економіки Прикарпатського регіону. Наголошено, що окремим аспектом еколого-економічного розвитку є забезпечення екологічної безпеки та контроль за викидами забруднюючих речовин. В результаті проведенного наукового дослідження встановлено, що в майбутньому економічний розвиток Прикарпатського регіону повинен бути сталим, тобто повинен забезпечити належний рівень економічного зростання, не порушуючи екологічні рівноваги. Тому для цього необхідно розробляти ефективні плани розвитку, що передбачають захист довкілля та раціональне використання усіх наявних ресурсів.

Посилання

Екологічні проблеми в Україні та напрями їх вирішення. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/12/31-1.pdf.

Екологічний рейтинг областей України 2022 – Focus.ua. URL: https://focus.ua/uk/ratings/504721-ekologicheskiy-reyting-oblastey-ukrainy-2021.

Львівщина посіла одне з останніх місць у рейтингу… URL: https://varianty.lviv.ua/92568-lvivshchyna-posila-odne-z-ostannikh-mists-v-ekolohichnomu-reitynhu-oblastei-2022-roku.

Шкарупа О.В., Карінцева О.І. Механізм формування та реалізації системи еколого-соціально-економічних показників в умовах екологічно сталого розвитку регіону. Економіка природокористування і охорони довкілля: Збірник наук. праць НАН України; Рада по вивченню продуктивних сил України. Київ, 2006. С. 368–374.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-18

Номер

Розділ

Статті