Самоцінність особистості як ресурсний процес і стан

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.166-185

Ключові слова:

чуття самоцінності, самоцінність як ресурсний процес і стан, психологічні ресурси, структурна модель самоцінності, самоцінність як екзистенційна даність

Анотація

Мета дослідження – охарактеризувати емпіричним способом ресурсний контент чуття самоцінності особистості.

Методи. Дослідження реалізовано за моделлю Байєра, що передбачає перетворення проблеми у такий вигляд, у якому вона матиме розв’язання, та уможливлює практичне застосування результатів. В емпіричному дослідженні було застосовано десять психологічних опитувальників, що дали змогу емпірично визначити такі види психологічних ресурсів людини: персональні ресурси, інтерпретаційні психологічні ресурси, екзистенціальні ресурси, ресурси-«сили характеру», мотиваційні ресурси, ресурси психологічного виживання, ресурси толерантності до невизначеності, ресурси взаємин, когерентність. Чуття самоцінності емпірично було визначено за шкалою «самоцінність» методики The Existence Scale А. Ленгле. Застосованo методи математико- статистичного аналізу: аналіз предикторів і аналіз «причин та ефектів» для характеристики самоцінності як процесу, багатофакторний і кластерний аналіз – як стану.

Результати дослідження. За даними аналізу предикторів тренди самоцінності задають два ресурси – психологічний ресурс «відповідальність» і екзистенціальний ресурс «віра»; за результатами аналізу «причин та ефектів», самоцінність є ефектом двох ресурсів – психологічного ресурсу «відповідальність» і екзистенціального ресурсу «віра»; структурна ресурсна модель самоцінності є трифакторною: фактор 1 – ресурси-«сили характеру», «прагнення причетності спільної справи» і «чуйність»; фактор 2 – інтерпретаційні психологічні ресурси «прагнення мудрості»; фактор 3 – екзистенційний ресурс «віра»; за результатами кластерного аналізу, чуття самоцінності та екзистенціального ресурсу віри входять до одного кластеру.

Висновки. Результати дослідження дають змогу обґрунтувати самоцінність як екзистенційну даність особистості, що виявляється у здатності бути вільною і здійснювати вибір згідно з власними цінностями та переконаннями. Феномен самоцінності доцільніше характеризувати не через значущість у досяганні особою чеснот, а через пояснення нею самій собі підстав для прогнозу власної гармонійності. Ресурсний контент самоцінності дає змогу схарактеризувати її як процес самопізнання та переінтерпретації смислу подій, що уможливлює неповторення рішень, визнаних за помилкові, і стан вільного вибору у прийнятті рішень.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Штепа, О. (2023). Самоцінність особистості як ресурсний процес і стан. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (62), 166–185. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.166-185