ПУБЛІЧНО-ПРАВОВИЙ ДОГОВІР В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ НІМЕЧЧИНИ

Автор(и)

  • А. Левандовскі University Freiburg, Germany; Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2022.47.265281

Ключові слова:

публічно-правовий договір, адміністративний акт, адміністративний орган, адміністративний акт за вимогою, форми управлінських дій, адміністративний акт з додатковими умовами, рівнозначні підлеглі стосунки, теорія особливого права, теорія приватноправового адміністративного права

Анотація

Стаття присвячена публічно-правовому договору в адміністративному праві Німеччини. Розглянуто питання співвідношення публічно-правового  договору та адміністративного акту в контексті  принципу свободи вибору форми дії  адміністративних органів. Зроблено аналіз  законодавчої бази публічно-правового договору. Перш за все, це охоплює детальний розгляд § 54  Закону про адміністративний процес як центральної норми публічно-правового договору, так само позначені питання обмежень у  правозастосовчій практиці § 54 ЗАП.

Наряду з цим, розглянуто й конституційний  бекграунд публічно-правового договору. Особлива увага при цьому надана принципу  правомірності дій органів управління та його двом основним компонентам: принципу  верховенства закону та принципу дотримання закону, які різною мірою мають вплив на  публічно-правовий договір. Розглянута в статті подвійна природа публічно-правових договорів, в першу чергу, пов’язана з тим, що сам публічно-правовий договір безпосередньо є фігурою як  матеріального так і процесуального права.

Проаналізовані відмінні риси публічно-правового  договору в контексті його розмежування від інших форм реалізації своїх повноважень  адміністративними органами влади. В першу  чергу, це зачіпає адміністративний акт на вимогу  як найбільш близького до публічно-правового  договору через його зовнішні прояви. Так само це зачіпає й адміністративний акт з додатковими умовами, через те, що він володіє  характеристиками, що вводять в оману, схожими  з договірними відносинами.

В зв’язку з цим, зроблено огляд безпосередньо самого предмету договору як вирішального  чинника, що дозволяє класифікувати його як  договір, укладений в сфері публічного  адміністративного права. Розглянута роль теорії  особливого права та її вплив на процес індикації  публічно-правового договору. В зв’язку з цим,  розглянуто й кульгаючий взаємний договір, як особлива форма публічно-правового договору.

Особливе місце в статті надано питанням  термінології. Зроблено висновок, що в українському адміністративному праві немає  аналогів та схожого підходу не тільки до питання  класифікації, а й співвідношення розглянутих  термінів, які розвинуло німецьке адміністративне право.

Посилання

Bonk, Heinz Joachim/ Neumann, Werner/Siegel, Thorsten. VwVfG § 61. Verwaltungsverfahrensgesetz. Kommentar. 2018.

Brüning, Christoph / Bosesky, Pino. § 54 /VwVfG. Mann/Sennekamp/Uechtritz (ed.) 2019.

Fehling, Michael. § 54 VwVfG / Verwaltungsrecht. Kommentar. Kastner, Berthold/ Störmer, Rainer. 5. Auflage. 2021. 3462 s.

Gurlitt, Elke. § 30 / Allgemeines Verwaltungsrecht. Ehlers / Pünder (Hrsg.). 2002. 1000 s.

Gurlit, Elke. Verwaltungsvertrag und Gesetz. 2000. 692 s.

Maurer, Hartmut/ Waldhoff, Christian. Allgemeines Verwaltungsrecht. 2002. 872 s.

Rozek. VwVfG § 54 Zulässigkeit des öffentlich-rechtlichen Vertrags. / Schoch/ Schneider, Verwaltungsrecht. 2002.

Rozek. VwVfG § 54 Zulässigkeit des öffentlich-rechtlichen Vertrags. / Schoch/ Schneider, Verwaltungsrecht. 2021.

Tegethoff, Carsten. / Verwaltungsverfahrensgesetz Gebundene Ausgabe. Ulrich Ramsauer/ Ferdinand O. Kopp (Herausgeber). 18. Juli 2019. 2002 s.

Thiele, Alexander. /Verwaltungsverfahrensgesetz. Pautsch / Hoffmann (Hrsg.) 2. Auflage. 2021. 1082 s.

Schlette, Volker. Die Verwaltung als Vertragspartner. 2019; 2000. 777 s.

Schliesky, Utz. / Verwaltungsverfahrensgesetz. Knack / Henneke (Hrsg.). 2019. 1764 s.

Schnapp, F. Öffentliche Verwaltung und privatrechtliche Handlungsformen // DÖV 1990. S. 826 ff.

Spannowsky, Willy. Grenzen des Verwaltungshandelns durch Verträge und Absprachen. // Tübinger Schriften zum Staats- und Verwaltungsrecht. 1993/94. Band 26. S. 587

Storr, Stefan / Schröder, Rainer. Allgemeines Verwaltungsrecht. Lehrbuch. 2., Auflage. 2021. 340 S.

Ziekow, Jan /Siegel, Thorsten. Entwicklung und Perspektiven des Rechts des öffentlich-rechtlichen Vertrages. // VerwArch № 94. 2003. S. 593-608

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-18

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО