Etisk ryggrad i møte med politisk konflikt

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    Siden de bestialske terrorangrepene 7. oktober 2023 utløste krigen mellom Israel og Hamas, har Legeforeningen utvist et ensidig politisk engasjement.

    Legeforeningen har sluttet seg til flere solidaritetsmarkeringer som har oppfordret til å «respektere den medisinske nøytraliteten» under den pågående krigen mellom Israel og Hamas (1). Markeringene har i all hovedsak fremmet et ensidig budskap med krav om en umiddelbar stopp i angrep mot helseinstitusjoner i Gaza, rettet utelukkende mot Israel. Samtidig har en klar og tydelig avstand fra Hamas' terrorvirksomhet, herunder drap, henrettelser, voldtekt, kidnapping og kynisk bruk av egen sivilbefolkning som levende skjold, vært totalt fraværende. Vi mener at Legeforeningen dermed har unnlatt å vurdere konfliktens kompleksitet og hvilke konsekvenser dette kan få for legers handlingsrom i Norge.

    Mangelfull ansvarsfordeling

    Mangelfull ansvarsfordeling

    I eventbeskrivelsen på Facebook for solidaritetsmarkeringen 11. desember 2023 (Helsevesenet skal ikke angripes – i solidaritet med helsearbeidere i Gaza) stod det følgende:

    «Regjeringen oppfordres til å øke presset mot de krigførende partene og kreve: Varig våpenhvile for å hindre fremtidige sivile dødsfall og skade på Gazas sykehus og helseinstitusjoner» (2).

    Det er umulig å være uenig i at krigføring ikke skal ramme sivile og spesielt ikke barn, sykehus eller helsepersonell. Samtidig mener vi at når Legeforeningen velger å engasjere seg politisk i den gjeldende krigen, er det behov for mer presise uttalelser og en tydeligere ansvarsfordeling mellom sidene.

    I oppropet «Hele landet for fred i Gaza» i Oslo 16. desember ble det lagt frem krav om en umiddelbar stopp i kun israelske bombeangrep og krav til at sivilbefolkningen kun i Gaza skulle skånes (3).

    Her lurer vi på hva Legeforeningen mener om Hamas' rolle som krigførende part. Hva er grunnen til at det i overnevnte solidaritetsmarkeringer ikke tas klar og tydelig avstand fra Hamas' terrorvirksomhet og kynisk bruk av helseinstitusjoner og egne sivile som menneskelige skjold?

    Hva er grunnen til at det i solidaritetsmarkeringer ikke tas klar og tydelig avstand fra Hamas' terrorvirksomhet og kynisk bruk av helseinstitusjoner og egne sivile som menneskelige skjold?

    Vi lurer på om Legeforeningen i sitt krav om «helseinstitusjoners nøytralitet» også registrerer at samtlige israelske kidnappede gisler har blitt holdt fanget ved eller blitt funnet drept i eller i nærheten av helseinstitusjoner i Gaza (4)? Og hvordan forholder Legeforeningen seg til lege og direktør Ahmed al-Kahlout ved Kamel Adnan-sykehuset i Nord-Gaza sine beskrivelser av Hamas' terrorvirksomhet ved sykehuset? I avhør med israelsk etterretning avdekket han at flere leger, sykepleiere og ambulansepersonell i egen stab også er medlemmer av Hamas' militære al-Qassam-brigade (5).

    Et umulig skille

    Et umulig skille

    Tidligere generalsekretær i Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontières) Alain Destexhe har utformet en rapport basert på deres ansattes aktivitet i sosiale medier siden 7. oktober. Rapporten stiller kritiske spørsmål ved organisasjonens nøytralitet og uavhengighet i Gaza og gjengir ansattes medvirkning til å spre falske nyheter (6). Den 17. oktober tvitret Leger Uten Grenser i Gaza: «Vi er forferdet over det israelske bombardementet av Ahli Arab-sykehuset i Gaza by. (…) Hundrevis av mennesker ble drept, ifølge lokale myndigheter. Dette er en uakseptabel massakre» (7).

    Den aktuelle hendelsen har i ettertid blitt uavhengig etterforsket, og det er konkludert med at eksplosjonen skyldtes en feilslått rakett fra Islamsk jihad (8). I tillegg ble antall drepte betydelig nedjustert, noe som understreker en upålitelighet ved lokale Hamas-kontrollerte myndigheters «faktarapportering». Rapporten stiller også kritiske spørsmål ved Leger Uten Grensers bevissthet rundt terroraktivitet og gisseltaking ved egne arbeidsplasser. Lokale ansatte anklages for å være medsammensvorne i Hamas' terrorvirksomhet, og franske myndigheter har blitt oppfordret til å etterforske disse anklagene (6).

    En seniorrepresentant for Biden-administrasjonen bekreftet i begynnelsen av november 2023 at Rafah-grenseovergangen til Egypt midlertidig måtte stenges da det ble klart at Hamas forsøkte å frakte egne krigere ut av Gaza i ambulanser som var tiltenkt evakuering av skadede sivile palestinere (9).

    Det foreligger uten tvil en kompleks infrastruktur i Gazas Hamas-kontrollerte helseinstitusjoner, der skille mellom «nøytrale» internasjonale hjelpeorganisasjoners lokale ansatte og Hamas-medlemmer i flere tilfeller er visket ut. Legeforeningens totale fravær av ansvarliggjøring av Hamas, som på kynisk vis drar helseinstitusjoner inn i skuddlinjen og gjør dem til militære mål, får et ensidig utfall og gir næring til en allerede polarisert debatt.

    Den unyanserte og uforbeholdne støtten til helsearbeidere i Gaza kan i dette henseende og i verste fall tolkes som en direkte støtte til terrororganisasjonen Hamas og deres mål om folkemord på jøder.

    Den unyanserte og uforbeholdne støtten til helsearbeidere i Gaza kan i verste fall tolkes som en direkte støtte til terrororganisasjonen Hamas og deres mål om folkemord på jøder

    Den ensidige støtten kun til den palestinske smerten i denne krigen har store konsekvenser for kolleger og pasienter her i Norge. Under markeringen «Hele landet for fred i Gaza» 16. desember i Bergen måtte en person som forsøkte å foreslå fordømmelse av Hamas, fraktes bort med politieskorte (10). I samtale med Oslo-gruppen for organisasjonen Missing Families Forum går det frem at forslag om å løfte frem de mange gisselhistoriene eller seksuell vold utført av Hamas ble nedstemt av arrangørene (11, 12).

    Ekskludering og handlingsrom

    Ekskludering og handlingsrom

    Legeforeningens mangel på kritikk av Hamas sammenfaller ikke bare med holdningene til Leger Uten Grenser, men også holdningene til Røde Kors og United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten. Disse holdningene må muligens også forstås ut ifra en reell redsel blant deres lokale ansatte, altså palestinere i Gaza. De lever med sine familier i en terrorstat der den militære lederen Yahya Sinwar er dømt for flere mord på palestinere beskyldt for tysting eller anklaget for samarbeid med Israel (13, 14). Det gjør noe med disse organisasjonene, de må drive selvsensur for ikke å sette egne kollegaer i fare.

    Den norske legeforening har imidlertid etablerte etiske regler å leve opp til. Det står: «Legen skal bygge sin gjerning på respekt for grunnleggende menneskerettigheter og på sannhet og rettferdighet i forholdet til pasient og samfunn» (15). Vi vil påstå at det å selektere ut ett enkelt perspektiv som hele sannheten, det å unnlate å stille kritiske spørsmål ved helsearbeideres nøytralitet og å unnlate å ta stilling til Hamas' klare brudd på menneskerettigheter, strider mot Legeforeningens etiske regler.

    Legeforeningsstøttede arrangementer mangler troverdighet og etisk ryggrad når de ikke inneholder hverken krav om avvæpning av terrororganisasjonen Hamas eller opprop om en umiddelbar retur av de 136 israelske gislene som fortsatt holdes fanget av Hamas som en forutsetning for våpenhvile.

    Legeforeningen er Norges største og ledende medisinske fellesskap. En medlemsorganisasjon for alle norske leger, hele livet. En organisasjon som bygger sitt virke på trygghet, samhold og kompetanse samt støtter verdier som forutsetter et mangfold i politisk, religiøs og kulturell identitet og tilhørighet.

    Det er dermed viktig at både medlemmer, pasienter og samfunnet for øvrig kan anse utspill fra Legeforeningen som balanserte, nøytrale og inkluderende til alle sider ved en politisk konflikt. Alt annet vil skade helsepersonells omdømme og profesjonelle handlingsrom.

    Det er viktig at både medlemmer, pasienter og samfunnet kan anse utspill fra Legeforeningen som balanserte, nøytrale og inkluderende til alle sider ved en politisk konflikt

    Når arrangementer støttet av Legeforeningen fremstår partiske og legger føringer for legers kollektive ståsted, mener vi at de blander kortene. Det er ikke Legeforeningens oppgave å velge ut ett perspektiv eller ett narrativ som «sitt kollektive ståsted», slik det nå fremstår ut fra disse arrangementene.

    Legeforeningen har et ansvar for alle sine medlemmer og bør handle innenfor sitt mandat som leger og ikke politiske aktivister. Dersom Legeforeningen tar stilling i konflikter og velger bare ett narrativ, ekskluderer de medlemmer og sender et signal til fremtidige pasienter om hvilke holdninger de kan regne med å møte. Vi kan ikke oppfattes som så ensidige at vi mister handlingsrommet vårt.

    PDF
    Skriv ut
    Kommenter artikkel

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media