Skip to content
Publicly Available Published by De Gruyter November 13, 2015

Comparison of total phenolic contents and antioxidant capacities in mint genotypes used as spices / Baharat olarak kullanılan nane genotiplerinin toplam fenolik içerikleri ve antioksidan kapasitelerinin karşılaştırılması

  • Mahfuz Elmastaş EMAIL logo , İsa Telci , Hüseyin Akşit and Ramazan Erenler

Abstract

Objective: Mint (Mentha spp.) genotypes used as spices are cultivated in Turkey and used for different purposes including herbal tea, spices, the cosmetics industry, and are used in folk medicine. While mint species have been used in traditional practices during humanity’s long history, there is limited research on the comparison of their antioxidant capacity and phenolic contents. This aim of the research is to compare antioxidant capacity and phenolic contents in mint clones to determine superior genotypes for herbal and spice usage and cultivation.

Methods: Antioxidant capacity was evaluated by ferric reducing antioxidant power (FRAP) and trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC). Total phenolic content in clones were determined by Folin-Ciocalteu method.

Results: Maximum total phenolic content [28.27±3.95 μg gallic acid equivalent (GAE)/g dry weight (DW)] and FRAP activity 577.09±46.02 μmol Trolox equiv/g DW were obtained from Clone 13 (M. spicata), while M. piperita clones were higher for TEAC activity (800.02±1.10 μmol Trolox equiv/g DW). The results were first records for M. villoso nervata. FRAP and TEAC activities selected clones were correlated with total phenolic content (r=0.77; 0.73 respectively).

Conclusion: According to the results, it can be suggested that Clone 13, Clone 5, (M. spicata) Clone 3 and Clone 8 (M. piperita) are more suitable for use as spice, herbal tea, and antioxidant agents. The clones must be selected for commercial cultivation by the grower and they can be used as spices and herbal teas.

Özet

Amaç: Baharat olarak kullanılan nane (Mentha spp) genotipleri, Türkiye’de kültürü yapılmakta ve biyolojik aktivitelerinden dolayı halk arasında bitki çayı, baharat, kozmetik ve tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Uzun insanlık tarihi boyunca nane türleri geleneksel olarak kullanılmasına rağmen, bu türlerin antioksidan kapasite ve fenolik bileşikler üzerindeki çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, nane genotiplerinin antioksidan kapasitelerini ve fenolik bileşik miktarlarını karşılaştırarak baharat ve bitkisel çay olarak kullanıma daha uygun ticari genotipleri belirlemektir.

Metod: Antioksidan kapasite; indirme gücü aktivite (FRAP) ve troloxa eşdeğer antioksidan kapasite (TEAC) testleri ile değerlendirildi. Klonlardaki toplam fenolik içeriği Folin-Ciocaltue metodu ile belirlendi.

Bulgular: En yüksek fenolik bileşik miktarı [28.27±3.95 μg gallik aside eşdeğer /g kuru ağırlık (DW)]ve FRAP aktivitesi (577.09±46.02 μmol Trolox eşdeğer/g DW) klon 13’de (M. spicata) bulunurken en yüksek TEAC aktivitesi (800.02±1.10 μmol Trolox equiv/g DW) M. piperita klonlarında bulunmuştur. M. villoso nervata ile ilgili sonuçlar ilk olarak bu çalışmada yapılmıştır. Seçilen klonlardaki FRAP ve TEAC aktiviteleri toplam fenolik bileşikler ile pozitif bir korelasyona sahiptir (sırasıyla, r=0,77; 0,73).

Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, klon 3, 5, 8 ve 13’ün daha uygun bir antioksidan ajanı, bitki çayı ve baharat olarak kullanımı uygundur. Bu klonlar baharat ve bitki çayı olarak kullanılabilir ve üreticiler tarafından ticari üretim için seçilmelidir.

Received: 2014-04-04
Accepted: 2015-07-14
Published Online: 2015-11-13
Published in Print: 2015-11-01

© 2015 by © 2015 by TurkJBiochem.com

Downloaded on 1.5.2024 from https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/tjb-2015-0034/html
Scroll to top button