Вимоги до тотальної протетичної реабілітації верхньої щелепи за технологією «Стратегічна імплантація» в умовах протоколу негайного навантаження

(опис серії клінічних випадків)

Автор(и)

  • A. Іде Міжнародний фонд імплантологів, м. Мюнхен, Німеччина
  • С. Іде Міжнародний фонд імплантологів, м. Мюнхен, Німеччина
  • О. Сіпіч Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • Я. Е. Варес Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • Ґ. Ґомбкото Міжнародний фонд імплантологів, м. Мюнхен, Німеччина
  • Е. Сетураман Міжнародний фонд імплантологів, м. Мюнхен, Німеччина
  • Я. Я. Варес Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/2311-9624.2020.1.12033

Ключові слова:

протетична реабілітація верхньої щелепи, бікортикальні імплантати, стратегічна імплантація, негайне функціональне навантаження

Анотація

Резюме. Технологія «Стратегічна імплантація», яка полягає у встановленні бікортикальних імплантатів у кортикальні та стійкі до резорбції ділянки верхньої та нижньої щелеп із їх негайним функціональним навантаженням, є сучасною та добре задокументованою методикою. Однак реставрація однієї зубної дуги, що виконується за наявності у пацієнта на протилежній щелепі власних зубів, коронок чи мостоподібних конструкцій, знімних пластинкових протезів вимагає ретельного підходу до діагностики та планування лікувальних заходів. Так, екструдовані, інтрудовані, дистоповані або навіть сильно нахилені зуби в протилежній дузі повинні бути вирівняні або видалені. Міжзубні проміжки, що існують, необхідно закрити, а знімні протези повинні бути замінені фіксованими ортопедичними конструкціями, щоб досягти стабільних гармонійних контактів та успішного результату імплантації на протилежній щелепі. Часто коронки та мостоподібні конструкції, що існують, повинні бути скориговані відносно протилежної дуги або навіть замінені з метою вирівнювання оклюзійної площини та пристосування щелепи, на якій наявні природні зуби, до протилежної щелепи, на якій буде встановлено імплантати. У дослідженні перераховано низку критеріїв, які необхідно брати до уваги, вирішуючи питання тотальної реабілітації верхньої щелепи з використанням бікортикальних імплантатів у протоколі негайного навантаження, а також обґрунтовано доцільність проведення допоміжних втручань на протилежній щелепі відповідно до вимог стратегічної імплантації, невиконання яких є підставою до відмови пацієнту в лікуванні.

Мета дослідження – на основі аналізу фахової літератури та серії клінічних випадків сформулювати вимоги до тотального протезування верхньої щелепи за наявності повністю/частково збереженого зубного ряду на нижній щелепі.

Матеріали і методи. Описано та проаналізовано 4 випадки тотальної реабілітації верхньої щелепи з використанням бікортикальних імплантатів у протоколі негайного навантаження з обґрунтуванням проведення коригуючих втручань на нижній щелепі.

Результати досліджень та їх обговорення. На основі аналізу фахової літератури, власного досвіду та наведених клінічних прикладів сформульовано 7 основних вимог до протезування на бікортикальних імплантатах у протоколі негайного навантаження з огляду на можливість досягнення оптимальних оклюзійних співвідношень:

– однакова довжина жувальної площини з обох боків;

– однакова ширина жувальної площини з обох боків (близько
8 мм);

– уникнення контактів між фронтальними зубами верхньої і нижньої щелеп під час оклюзії та жування;

– симетрична крива Шпеє з обох боків;

– ідентичний функціональний жувальний кут Планаса з обох боків (цей аспект включає довжину та положення горбків, які спрямовують жувальний рух);

– паралельність або близькість жувальної площини до горизонталі Кемпера;

– видалення всіх зубів мудрості.

Обґрунтовано доцільність проведення коригуючих операцій/маніпуляцій на нижній щелепі у випадку виготовлення верхньощелепної циркулярної мостоподібної конструкції на бікортикальних імплантатах у протоколі негайного навантаження.

Висновки. На відміну від протезування на традиційних двоетапних остеоінтегрованих імплантатах, вимоги до тотальної протетичної реабілітації щелеп на бікортикальних імплантатах згідно з концепцією «Стратегічна імплантація» є набагато суворішими. З іншого боку, ці вимоги на сьогодні зрозумілі, прийнятні, логічні й чітко визначені. Довгостроковий успіх реабілітації залежить не лише від ретельного дотримання хірургічного протоколу бікортикальної імплантації, але й від адекватного протезування з урахуванням дентального статусу антагонуючої щелепи.

Посилання

Ihde, S., Vares, Ya., & Ihde, A. (2015). Vvedennia u robotu iz Stratehichnymy implantamy [Introduction to Strategic implants]. Munich: International Implant Foundation Publishing [in Ukrainian].

Ihde, S., & Ihde, A. (2011). Sekrety bazalnoi implantologii [Secrets of bazal implantology]. Munich: International Implant Foundation Publishing [in Russian].

Gaur, V., Doshi, A.G., & Bengani, A.K.S. (2020). Evaluation of the success of strategic implant placement for imeediate loading prosthesis in edentulous cases. Dentistry, 10 (565), 1–8.

Hanau, R.L. (1929). Occlusal changes in centric relation. J. Amer. Dent. Assoc., 16 (10), 1903–1915.

Ihde, S., & Ihde, A. (2020). Cookbook Mastication. 4th ed. rev. Munich: International Implant Foundation publishing.

Lazarov, A. (2019). Immediate functional loading: Results for the concept of the Strategic implant. Ann. Maxillofac. Surg., 9, 78-88.

Pałka, L.R., & Lazarov, A. (2019). Immediately loaded bicortical implants inserted in fresh extraction and healed sites in patients with and without a history of periodontal disease. Ann. Maxillofac. Surg., 9, 371–378.

Planas, P. (1997). La rehabilitation neuro-occlusale. Paris: Masson.

Scortecci, G. (2019). Basal implantology. Cham: Springer Nature.

Vares, Y., & Gudzan, Y. (2019). Tubero-pterygoid implant as means of rehabilitation of patient with adentia and atrophy of distal maxillary aspect. Case report. Inter. J. Curr. Res., 11 (2), 1161-1163.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Іде A., Іде, С., Сіпіч, О., Варес, Я. Е., Ґомбкото, Ґ., Сетураман, Е., & Варес, Я. Я. (2021). Вимоги до тотальної протетичної реабілітації верхньої щелепи за технологією «Стратегічна імплантація» в умовах протоколу негайного навантаження: (опис серії клінічних випадків). Клінічна Стоматологія, (1), 4–14. https://doi.org/10.11603/2311-9624.2020.1.12033

Номер

Розділ

Хірургічна стоматологія