<b>Atatürk ve Güzel Sanatlar</b> / Ataturk and Fine Arts

Authors

  • Nurgün Koç

Keywords:

Atatürk, Atatürk ve Sanat, Resim, Müzik, Tiyatro, Heykel, Ataturk, Painting, Music, Theatre, Sculpture, Peinture, Musique, Théâtre, أتاتورك، الرسم، الموسيقى، المسرحية، النحت.

Abstract

Atatürk ve Güzel Sanatlar

 

 

Özet

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından kısa süre sonra hemen hemen her alanı kapsayan bir reform süreci başlatılmıştır. Bu yenilik hareketleri sosyal, siyasal, ekonomik vb. alanlarda görüldüğü gibi kültürel konularda da karşımıza çıkmaktadır. Atatürk kültürün önemli unsurlarından biri olan güzel sanatlardaki gelişime çok önem vermiş ve teşvik etmiştir. Uygar ülkeler arasına girmenin güzel sanatlar alanındaki başarılara bağlı olduğunu belirtmiştir. Bu yüzden 1936 yılında Devlet Konservatuarı kurulmuş, sahne sanatları, resim, müzik, heykel v.b güzel sanatların her alanında sanatçıların yetişmesi sağlanmıştır. Bu arada geleneksel sanatlara da önem verilmiş fakat Batılılaşma sürecinin hızıyla biraz geri planda kalmışlardır.

 

  

                                               Ataturk and Fine Arts

 

Abstract

            As known, soon after Turkish Republic was founded, a reform process covering almost all fields was launched. These reform movements are also seen in cultural issues as well as in social, political and economic fields. Ataturk attached great importance to the development in fine arts which is one of the important elements of the culture and encouraged it. He stated that entering into civilized countries is up to the achievements in the field of fine arts. Therefore, state conservatory was founded in 1936 and artists in all fields of fine arts like performing arts, painting, music, sculpture were raised. Meanwhile, traditional arts were also emphasized, but remained a bit in the background because of fast process of Westernization.

 

Atatürk et Les Beaux-Arts

Résumé

Comme on le sait, peu de temps après la fondation de la République de Turquie, le processus de réforme a été lancé dans presque tous les domaines. Ces mouvements d’innovation apparaissent dans les domaines culturels ainsi que dans les domaines sociaux, politiques et économiques. Atatürk a aussi accordé une grande importance au développement des beaux-arts qui sont un des éléments de la culture. Il a précisé l’importance des succès dans le domaine des beaux-arts pour pouvoir se classer parmi les pays civilisés. De ce fait, le Conservatoire d’Etat a été fondé en 1936 et les artistes ont été instruits dans plusieurs domaines de l’art plastique comme la scène, la peinture, la musique, le sculpture etc. De même, on a aussi accordé une importance aux arts traditionnels mais, du fait de la rapidité d’occidentalisation, ils sont restés en arrière-plan.

 

 

أتاتورك والفنون الجميلة

ملخص

كما هو معروف، بعد وقت قصير من تأسيس الجمهورية التركية قد بدأت فترة تغيير في كل المجالات. نرى هذه الحركات التغييرية في مجالات ثقافية كما نراها في المجالات الاجتماعية والسياسية والاقتصادية. وأعطى أتاتورك أهمية كبيرة في تنمية الفنون الجميلة وشجّع عليها. وقال إن الدخول بين الدول المتحضرة ترتبط بنجاحات في مجالات الفنون الجميلة. لذلك أُسِّسَ كونسرفتوار الدولة في عام 1936. وبذلك نشأ فنانون كثيرون في مجالات الفنون المسرحية والرسم والموسيقى والنحت. وفي الوقت نفسه جرى التأكيد على الفنون التقليدية، ولنكنها بقيت في الخلفيات بسبب التغييب السريع.

 

References

Atatürk’ün Kültür ve Medeniyet Konusundaki Sözleri (1990). Atatürk Kültür Dil ve Tarih

Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Sayı: 37, Ankara.

Atatürk’ün Uşağı Cemal Granda Anlatıyor (2007). Ankara: Kristal Kitaplar

BAŞKAN Seyfi, “Cumhuriyet Döneminde Sanat”, Türkler Ansiklopedisi, XVIII, s.402-436.

BAYAR Celâl (1955). Atatürk’ten Hatıralar, Sel Yayınları, Đstanbul.

CEBESOY Ali Fuat (t.s.). Sınıf Arkadaşım Atatürk, Đnkılâp Kitabevi, Đstanbul.

ELĐBAL, Gültekin (1973). Atatürk ve Resim Heykel, Đstanbul: Đş Bankası Kültür Yayınları:

,

Yıllık Yaşantımız 1923-1933, I, Milliyet Yayınları, 1975.

FEYZĐOĞLU Turhan (1992). “Atatürk ve Güzel Sanatlar”, Atatürkçü Düşünce, Atatürk

Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi. Ankara, s.841-854.

GĐRĐTLĐ Đsmet (1992). “Atatürk, Kültür ve Sanat”, Atatürkçü Düşünce, Atatürk Kültür Dil ve

Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi. Ankara, s.833-839.

GÖREN Ahmet Kamil, “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze Türk Resim Sanatı”,

Türkler Ansiklopedisi, XVIII, s.466-502.

KARAL, Enver Ziya (1986). Atatürk’ten Düşünceler. Đstanbul: Devlet Kitapları.

KOCATÜRK, Utkan (2007), Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Atatürk Kültür Dil ve Tarih

Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara 2007.

OSMAN. Kıvanç. “Cumhuriyet’in Anıtları: Anıt Heykeller”, Türkler Ansiklopedisi, XVIII,

s.503-512.

SOYAK, Hasan Rıza (2010). Atatürk’ten Hatıralar, Đstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

TÖRE, Enver. “Atatürk ve Sonrası Dönemi Tiyatrosu Faaliyetleri”, Türkler Ansiklopedisi,

XVIII, s.522-537.

TURANĐ, Adnan (1992). “Atatürk ve Güzel Sanatlar”, Atatürkçü Düşünce, Atatürk Kültür

Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, s.855-865.

Published

2012-06-25

How to Cite

Koç, N. (2012). <b>Atatürk ve Güzel Sanatlar</b> / Ataturk and Fine Arts. Journal of History Culture and Art Research, 1(2), 41-54. Retrieved from http://kutaksam.karabuk.edu.tr/index.php/ilk/article/view/35

Issue

Section

Articles