. 2019; 49(1): 41-46 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.041  

Tedavi Başarısızlığı Olan Kronik HBV Hastalarında Nükleoz(t)id Direnç Mutasyonları

Nafia Canan Gürsoy1, Baris Otlu1, Yusuf Yakupogulları1, Özkan Yener1, Yasar Bayındır2, Murat Harputluoglu3, Mehmet Saıt Tekerekoglu1
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya
3İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Malatya

GİRİŞ ve AMAÇ: Hepatit B enfeksiyonu aslında kalıcı olarak tedavi edilebilir bir hastalık değildir ve amaç sadece viral replikasyonun baskılanması olduğundan genellikle ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Uzun süreli antiviral tedavi beraberinde dirençli mutant virüslerin ortaya çıkışına neden olmaktadır. Nüleoz(t)id analoglarının ana hedef bölgesi olan revers transkriptaz gen bölgesindeki mutasyonlar tedavideki en büyük sorundur. Bu çalışmada; tedavi başarısızlığı görülen kronik hepatit B’li hastalardaki nükleoz(t)id direnç mutasyonlarının restrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada; 2006-2018 yılları arasında, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin çeşitli kliniklerde takip edilen ve tedavi başarısızlığı gösteren, toplam 120 kronik hepatit B hastasına ait HBV ilaç direnci sonuçları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. İlaç direncinin belirlenmesinde; ticari ters hibridizasyon temelli testler ve pirosekanslama yöntemi kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 120 hastanın yaklaşık %52’sinde tekli ve %48’inde çoklu baz mutasyonu tespit edilmiştir. Çoğunluğu lamivudin/telbivudin direncinden sorumlu olmak üzere, rtA181T/V ve rtN236T gibi aynı zamanda adefovir direncine de neden olan çeşitli primer mutasyonların yanı sıra; rtL180M, rtL80V/I ve rtV173L gibi kompensatuvar mutasyonlar da saptanmıştır. Tekli baz mutasyonlarından en sık rtM204V/I (%34,16) ve çoklu baz mutasyonları içerisinde ise en sık rtM204V/I+rtL180M (%18,33) görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hepatit B virüs direnç mutasyonlarının uzun süreli ve kalıcı olarak izlenmesi gerekmektedir. Özellikle tedavi başarısızlığı durumunda önce ilaç uyumu sorgulanmalı, sonra direnç varlığı araştırılmalıdır. Direnç varlığından şüphelenildiğinde, geniş çaplı mutasyon analizlerinin yapılması ve tedavi rejimlerinin bu mutasyonların varlığına bağlı olarak sürekli güncellenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hepatit B, antiviral direnç, mutasyon


Nucleos(t)ide Resistance Mutations in Chronic HBV Patients with Treatment Failure

Nafia Canan Gürsoy1, Baris Otlu1, Yusuf Yakupogulları1, Özkan Yener1, Yasar Bayındır2, Murat Harputluoglu3, Mehmet Saıt Tekerekoglu1
1Inonu University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Malatya
2Inonu University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Malatya
3Inonu University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Gastroenterology, Malatya

INTRODUCTION: HBV infection is not actually a curable disease, and the goal is only suppression of viral replication and therefore often requires lifelong treatment.This leads to the emergence of resistant mutant viruses. Mutations in the reverse transcriptase gene, which is the main target region of the nuleos(t)id analogues, is the major problem in the treatment. The aim of this study was to evaluate the NA resistance mutations in patients with chronic HBV treatment failure.
METHODS: In this study; the results of HBV drug resistance of 120 patients with chronic HBV who were followed-up in various clinics of Inonu University Medical Faculty, between 2006-2018 were evaluated retrospectively. In determining the drug resistance; commercial reverse hybridization-based tests and pyrosequencing method were used.
RESULTS: Approximately 52% single and 48% multiple base mutations were detected in 120 patients included in the study. In addition to various primary mutations, most of which are associated with lamivudine/telbivudine resistance, as well as leading to adefovir resistance such as rtA181T/V and rtN236T, compensatory mutations such as rtL180M, rtL80V/I and rtV173L have also been found. rtM204V/I (34.16%) was the most common among single base mutation and rtM204V/I+rtL180M (% 18.33) was the most common among multiple base mutations.
DISCUSSION AND CONCLUSION: HBV resistance mutations should be monitored for long-term and permanent. Especially in cases such as treatment failure, drug compliance should be questioned, then presence of resistance should be investigated. In case of resistance suspicion, more extensive mutation analyzes should be performed and treatment regimens should be continuously updated depending on the presence of these mutations.

Keywords: Hepatitis B, antiviral resistance, mutation


Nafia Canan Gürsoy, Baris Otlu, Yusuf Yakupogulları, Özkan Yener, Yasar Bayındır, Murat Harputluoglu, Mehmet Saıt Tekerekoglu. Nucleos(t)ide Resistance Mutations in Chronic HBV Patients with Treatment Failure. . 2019; 49(1): 41-46

Sorumlu Yazar: Nafia Canan Gürsoy, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar